
Omringd door bergen en gelegen aan een glinsterend, ijsblauw meer ligt het stadje El Calafate. Het is één van de populairste toeristische bestemmingen van Patagonië en niet zonder reden. Het is namelijk dé toegangspoort tot een spectaculair deel van het nationaal park Los Glaciares. Een bezoek aan de reusachtige Perito Morenogletsjer is een must als je afreist naar El Calafate, maar wat is er eigenlijk nog meer te doen? Deze mini reisgids staat vol leuke tips voor El Calafate.
Inhoudsopgave


Links: Walichu-grotten Rechts: Uitzicht op de La Leona-rivier
Plan je bezoek
Hoe kom je in El Calafate?
El Calafate is een topbestemming als onderdeel van een roadtrip door Patagonië (tips voor een roadtrip in Patagonië lees je hier). Als je met je eigen vervoer komt, is het aannemelijk dat je vanuit wandelparadijs El Chaltén komt en duurt de reis maar 2,5 uur.
Iets ten oosten van de stad bevindt zich een vliegveld waar dagelijks vluchten aankomen en vertrekken naar onder andere Buenos Aires en Ushuaia. Bovendien is er een goede busverbinding naar andere bestemmingen in Argentinië én Chili.
Wanneer naar El Calafate?
Het beste moment om El Calafate te bezoeken is in de zomermaanden. Aangezien Argentinië op het zuidelijk halfrond ligt, is de zomer in december – februari. Tijdens deze periode is het overdag rond de 15-16 ℃ en is het lekker lang licht. Het kan wel erg hard waaien, dus vergeet je jas of trui niet mee te nemen. Goed om te weten is dat de meeste Argentijnen in januari en februari zelf op zomervakantie gaan in eigen land, dus het kan dan behoorlijk druk zijn. Wij waren zelf midden december in El Calafate en dat was prima!
In de lente en herfst zal het wat rustiger zijn en qua temperaturen nog niet zo extreem koud als in de winter. In de wintermaanden (juni – september) sneeuwt het veel in El Calafate en zullen veel toeristische attracties gesloten zijn, waardoor ik deze periode het minst aanraad.
Hoeveel dagen in El Calafate?
Het ligt er natuurlijk aan hoe lang je op reis gaat en wat je budget is. De attracties in El Calafate zijn namelijk redelijk prijzig. Twee dagen in El Calafate zou ik sowieso aanraden, maar met een of twee dagen extra kun je er een erg veelzijdig en bijzonder bezoek van maken. Wij waren zelf vier dagen in El Calafate (en omgeving).
El Calafate als onderdeel van je rondreis?
Staat El Calafate op jouw verlanglijstje en wil je de bestemming als onderdeel van een op maat gemaakt reisplan? Ontdek hier wat ik als reiscoach voor jou kan betekenen.
Wat te doen in El Calafate?
1. Perito Moreno
Deze mini reisgids voor El Calafate zou natuurlijk niet compleet zijn zonder de Perito Moreno Gletsjer. Deze gletsjer bevindt zich in het zuidelijke gebied van het Nationaal Park Los Glaciares, op 75km van El Calafate. De gletsjer is beroemd om haar dynamische veranderingen. Het beweegt zich langzaam naar voren en achteren, waardoor er vaak brokstukken ijs van de voorvleugel vallen. Een groot spektakel om te zien en horen!
Je kunt de gletsjer bewonderen vanaf verschillende uitkijkpunten op aangelegde wandelpaden en hebt hierbij geen gids nodig. Ons gaf het een beetje een RollerCoaster Tycoon-vibe door de vele wandelpaden op allerlei verschillende hoogtes van de heuvel.
Naast de wandelpaden (hier betaal je alleen de toegangsprijs voor het park voor), kun je de gletsjer ook vanuit andere perspectieven bewonderen. Zo kun je in het park ook een boottocht regelen om de gletsjer vanaf het water te zien. Bovendien kun je vanaf een kajak bekijken, wat mij nóg indrukwekkender lijkt. Wil je de gletsjer écht van dichtbij zien en heb je wel zin in adrenaline? Doe dan een trekking op de gletsjer! De organisatie Hielo & Aventura biedt verschillende trekkingen aan, waarbij je met ijzers onder je schoenen over de gletsjer loopt. Heel cool (letterlijk en figuurlijk)!
De Perito Moreno is de ster van het zuidelijke deel van het nationaal park, maar er zijn ook andere, minder bekende gletsjers, zoals de Upsala en de Spegazzini gletsjer.

De Perito Moreno Gletsjer
2. Het versteende bos van La Leona
Op de route tussen El Chaltén en El Calafate ligt een heel bijzonder landschap dat buitenaards aanvoelt. Door een rivier zijn er allerlei heuvels uitgegraven in het droge landschap. Hierin bevinden zich overblijfselen van de weelderige bossen die jaaaaaren geleden in Patagonië waren. In miljoenen jaren tijd zijn de houten boomstammen veranderd in steen. Bovendien zijn er delen van dinosaurusbotten te bewonderen. Helaas zijn de meest indrukwekkende stukken meegenomen voor onderzoek, maar toch heel vet om die botten zo in het echt te zien liggen. Mocht je nou echt geïnteresseerd zijn in botten, dan heb je geluk met de vele lama-skeletten waarmee de omgeving bezaaid ligt.
Het versteende bos is alleen met een tour te bezoeken, aangezien het op privégrond ligt. Je kunt ervoor kiezen om alleen een wandeling door het landschap te maken, maar je kunt het ook combineren met een kajaktour. Dat laatste hebben wij gedaan. Wij boekten onze tour bij Kayak Santa Cruz en paddelden zo’n 12 kilometer door een kraakheldere rivier in een prachtig landschap. We meerden aan vlakbij het versteende bos en maakten daar een wandeling van zo’n 3 kilometer terwijl de gidsen ons alle ins en outs over het ontstaan van het landschap en het versteende bos vertelden. Deze tour is zeker een aanrader!


Links: versteend bos Rechts: La Leona-rivier
3. Walichu-grotten
Op slechts 7 kilometer van El Calafate bevindt zich een heel bijzonder en historische plek, waar je nog steeds de sporen van de eerste bewoners van dit deel van Argentinië kunt vinden. In een mooie rotsformatie staan primitieve muurtekeningen die duizenden jaren geleden zijn gemaakt door mensen uit de Tehuelche cultuur. Naast de tekeningen zelf is de omgeving rondom de Walichu-grotten ook fantastisch met ruige rotsformaties aan de oevers van het ijsblauwe Argentino-meer.
Het is zeker aan te raden om een grottentour te doen, waarbij je wordt opgehaald in een 4×4 voertuig en al hobbelend over zandwegen veel leert over het gebied waar je doorheen rijdt. Je krijgt niet alleen veel interessants te horen over de geschiedenis, maar bijvoorbeeld ook over de calafatebes die daar overal groeit en de lama-overbevolking. De eerste stop is een adembenemend uitkijkpunt: de perfecte plek voor een foto met het blauwe gletsjermeer en witte bergtoppen op de achtergrond. Daarna rijd je nog even door naar de Walichu grotten, waar je de tekeningen ziet en de interessante interpretaties daarvan kunt aanhoren. Hierna kwam ons persoonlijke hoogtepunt: een heerlijk etentje in de halfopen grot. Er wordt een middag– of avondtour aangeboden. Wij deden de avondtour, wat geweldig was met de zonsondergang en een diner onder de sterrenhemel. Aangezien er niet heel veel mensen in de grot passen, is de tour voor een beperkte groepsgrootte. Hierdoor voelde het niet aan als een mega toeristische attractie en is het een hele unieke ervaring dat niet kan ontbreken aan deze mini reisgids voor El Calafate. We genoten van het driegangendiner met Argentijnse wijn en hadden een geweldige tijd met onze tafelgenoten.

Uitzicht op het Argentino-meer vanuit de Walichu-grot
4. Het centrum van El Calafate
El Calafate is een erg toeristische plaats boordevol souvenirwinkels, outdoorwinkels, geldwisselpunten en brouwerijtjes. Zeker de moeite waard om even doorheen te lopen en de nodige speciaalbiertjes te drinken (bijvoorbeeld bij Cerveza Patagonia of La Zorra). Ben je een vleeseter? Dan is de typisch Argentijnse gegrilde lam een aanrader, die prominent voor het raam boven de kolen worden gegrilld.
5. Het Glaciarium museum
De laatste activiteit van deze mini reisgids voor El Calafate is een bezoekje aan het Glaciarium. Dit is zeker de moeite waard als je de wondere wereld van de gletsjers wil ontdekken. Het ligt op zo’n 8km ten westen van El Calafate in het midden van prachtige natuur en wederom met uitzicht op het mooie Argentino-meer (zie foto hieronder). Wij vonden dit – gecombineerd met punt 4 – een ideale invulling van een rustdag zonder hikes. Wij planden dit op de dag voordat we naar Perito Moreno gingen, zodat we bij de gletsjer goed beslagen ten ijs kwamen (haha 😉).

Uitzicht op het Argentino-meer en de bergen vanuit het Glaciarium museum